KAKO DA POBOLJŠATE SVOJU MEMORIJU?

 

KAKO DA POBOLJŠATE SVOJU MEMORIJU?

 

Kao diplomac – ‘’ silva Mind Control’’

International, inc, Laredo, Texas U.S.A

 

 

 

 Želim da svoje znanje i iskustvo prenesem zainteresovanim čitaocima, prevashodno učenicima i studentima, kako bi sebi pomogli, u lakšem savladavanju gradiva.

 

MEMORISKE KUKE

 

‘MEMORISKE KUKE’’ – su izvanredna mentalna tehnika (vežba), za proces korišćenja vizuelizacije da se nešto vrati u subjektivnu dimenziju, kao i za imaginaciju (kreativni proces), a samim tim i poboljšanje memorije.

 

Evo zašto:  obično se lakše setimo onoga što smo videli, nego opisa onoga što smo čuli. Mozak i um više vole da rade pomoću slika, nego apstraktnih predstava , koje nazivamo rečima.  Zato je dragoceno za sve nas da vežbamo razmišljanje, na VIZUELNI način.

 

VIZUELIZACIJA

 

Primer: kada neko sa vama razgovara i kaže: ‘’da li vidiš šta se dešava?’’, treba to upravo uraditi. Da napravimo mentalne filmove onoga o čemu ta osoba govori. Na ovaj način, lakše ćemo se toga setiti. Zapamtite, da vizuelizirati ne znači videti; mi vidimo očima, a vizueliziramo umom. Vizuelizacija nije viđenje. Ona podrazumeva, da se setimo nečega što smo ranije videli, i da zapamtimo kako to izgleda. ‘’VEBSTEROV REČNIK ‘’ kaže da vizuelizirati znači ‘’formirati mentalnu sliku nečega’’. To je pasivan proces oživljavanja izgleda nečeg što postoji, nečega što smo već videli.

 

IMAGINACIJA

 

Imaginacija je kreativan proces. ‘’ VEBSTEROV REČNIK ‘’ kaže: ‘’ to je čin ili moć formiranja mentalnih slika nečega što nije prisutno za naša čula. Ili što se ranije nije znalo ili iskusilo’’. Tako da imaginaciju možemo upotrebiti, da stvorimo nešto, što nikada ranije nismo videli, ili vizuelizirali.

 

Pošto smo upotrbom imaginacije stvorili nešto u mentalnoj dimenziji, ono postoji kao mentalna slika, a u budućnosti, kada oživimo tu mentalnu sliku, to se zove vizuelizacija.

 

KAKO DA POBOLJŠAMO MEMORIJU- PRAKTIKUM

 

Memorija je proizvod vizuelizacije, imaginacije i asocijacije. Mi vizueliziramo  ono što želimo da zapamtimo, potom upotrebimo imaginaciju da bi smo to povezali sa nečim, nama poznatim.

Lakše je oživeti sliku mačke, zidnog kalendara, noja, nego brojeva 1,2,3.

Možemo ‘’obesiti’’ mentalne slike stvari koje želimo da ‘’oživimo’’, na naše memoriske kuke. Kada objekte koje želimo da zapamtimo povežemo sa nama poznatim kukama na čudan ili neobičan način, lakše ćemo ih ‘’oživeti’’. Neka vaša asocijacija bude što neobičnija. Preuveličajte količinu, veličinu, koristite svelte boje u slikama. Neka budu što pokretljivije.

Mi nikada ne zaboravljamo; kada se jednom nešto utisne u našim moždanim ćelijama (Engramima), informacija ostaje tu. Naša memorija je savršena i ako naša sposobnost da se setimo, možda nije.

 

KAKO ‘’OBESITI’’ REČ, O KUKU ?

 PRIMER:

 

  Br.1   Slovo T, reč koja služi kao memoriska kukaTUNJ, projektujte  jasnu     mentalnu sliku ribe zvanu tunj , na svoj ‘’mentalni ekran’’.

 

Br. 2   Slovo N, reč koja služi kao memoriska kuka NOJ, projektujte jasnu sliku ptice zvane noj, na vaš ‘’mentalni ekran’’.

 

Br. 3   Slovo M, reč koja služi kao memoriska kuka MAJ, projektujte jasnu sliku kalendara, na vaš ‘’mentalni ekran’’.

 

   Be. 4  Slovo R, reč ROJ, mentalna slika roja pčela.

 

   Br.  5   Slovo L, reč LOJ, mentalna slika kante pune loja.

 

   Br.  6   Slovo Č, reč ČAJ, mentalna slika šolje čaja.

 

   Br. 7   Slovo K, reč KONJ, mentalna slika konja.

 

   Br. 8   Slovo V, reč VEO, mentalna slika žene sa velom preko lica.

 

   Br. 9   Slovo  P,  reč PANJ, mentalna slika panja u šumi.

 

   Br, 10 Slovo T i S, reč TAS, mentalna slika vage.

 

         

 

    Ps.  delovi koji se odnose na memoriske kuke povezani su

sa Sistemom Memoriskih Kuka Dr. Bruna Fursta. Za dalje informatije o sistemu Dr. Fursta, pogledajte knjigu ‘’ Practical Way to a Better Memory’’ kopija 1944, Greenberg: Publisher, Inc.

Izdanje: Fawcett World Library, 67 West 44th Street, New York, NY 10036.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s